
Det er så fantastisk!
Tænk at man kan så et frø, lade det ligge i jorden og så bare vente på, at det spirer, slår rødder og vokser op!
Det er sådan, solsikker bliver til, og det er også det, der er sket med vores tanker om at skabe fællesskaber om dyrkning og selvforsyning.
For et par måneder siden var der nogen, der også begyndte at tale om forsyningskæder, dvs. oprettelse af kæder, der kunne distribuere de fødevarer, der dyrkes, så man ikke kommer til at ligge inde med store lagre, men at afgrøderne kan fordeles til flere. Og det var lige den brik, der manglede, for så er der endnu flere, der kan få glæde af fælles dyrkning.
Det har gjort, at vi nu har udformet et projekt, hvor vi søger Landdistriktpuljen om midler til at begynde med fire gårde rundt om i landet. De vil være med til at føre ideen om dyrkning og fødevarekæder ud i livet, samtidig med at der arbejdes med at opbygge fællesskaber, der kan arbejde med at skabe bedre livskvalitet og overskud hos den enkelte, som lærer at mestre på forskellig vis.
Projektet “Ud på Gården – Samlingsgårde – Hay Day In Real Life” har en række centrale begreber, der tilsammen udgør en unik kombination, der så vidt vides ikke er set andre steder. De centrale begreber og nyhedsværdien i projektet er…
· Selvforsyning: Flere og flere ønsker at dyrke deres egne grøntsager og måske endda slagte selv. Samlingsgårde vil udgøre arenaer, hvos deltagerne får mulighed for at dyrke selv og at lære dette gennem deltagelse i et fællesskab både lokalt og på nettet.
· Grøn Sundhed: Som jo hedder Green Care på engelsk og handler om de livskvaliteter, der kan opleves i natur, have og landbrug, og som er med til at styrke det mentale og fysiske helbred. Green Care kan anvendes både som helbredende indsats f.eks. i forbindelse med stress og genoptræning, men kan også være en forebyggende indsats, der er egnet til at styrke deltagernes generelle sundhedstilstand og mentale balance.
· Forsyningskæder: Forsyningskæder handler om at skabe alternative afsætningskanaler, der kan organiseres på en sådan måde, at de dels letter planlægningen af den dyrkning, der foregår på samlingsgårdene, ved at efterspørgslen er kendt og afgrøde eller slagtedyr måske bestilt og delvis betalt på forhånd, dels ved at de kan opbygges med en decentral lagerkapacitet, der stille færre krav til transport og logistik. Derudover vil forsyningskæder sikre et minimalt madspild, idet der produceres ud fra en veldefineret efterspørgsel og ikke i et konkurrence-marked, hvor produkterne risikerer at skulle konkurrere med tilfældige slagtilbud. Dette er også en god forudsætning for, at produkterne kan sælges med fortjeneste, selv om prisen holdes på et relativt lavt niveau, og at kvalitet og pris derfor bliver optimal set med forbrugerens øjne.
· Fællesskab: Ved deltagelse i arrangementer, studiekredse og festlige begivenheder foruden selve dyrkningen, hvis man er andelshaver, knyttes der bånd mellem sted, producent og forbruger/netværksdeltager. Gennem denne konstellation bliver det oplagt, at Samlingsgårdene kommer til at fungere som knudepunkter i fysiske fællesskaber, og der kan desuden opstå bofællesskaber på eller omkring de enkelte gårde, der yderligere vil styrke denne tendens. En web-app og hjemmeside fungerer desuden som virtuelt fællesskab, således at de enkelte gårde bliver synlige for flere og konceptet er nemt at dele online.
· Biodiversitet: Grøn Sundhed/Green Care opererer på tværs af en række natur- og landbrugsarenaer, og deltagerne får mulighed for at få de bedste oplevelser, når de kan vælge en oplevelseskarakter, der er velegnet til at danne ramme om det Green Care forløb, de deltager i. Det betyder, at en bedrift kan have forløb både i rene landbrugsrammer og i naturen samt alle kombinationer heraf. Derfor er biodiversitet et centralt begreb, idet det giver de bedste forudsætninger for varierede oplevelser.
· Spiritualitet: Samlingsgårde opererer bevidst med eller ud fra spirituelle principper både i tilgangen til medmennesker og til naturen. Vi ser det spirituelle som udgangspunktet for en fælles forståelse af sammenhænge mellem såvel krop og psyke som natur og landbrug, og vi mener, at vores spirituelle tilgang til verden er afgørende for at vi kan yde den hjælp og støtte, mennesker har brug for, og for at dyrke jorden på en måde, der efterlader en rigere verden til vores efterkommere.
En del af konceptet omkring Grøn Sundhed er inspireret af det norske program ”Inn på tunet”, som handler om Green Care, se https://innpatunet.no/. Det unikke ved projektet ”Ud på Gården – Samlingsgårde – Hay Day In Real Life” er, at vi skaber en tæt forbindelse mellem de deltagende gårdes produktion og lader fællesskabernes deltagere være med til at planlægge, dyrke og distribuere de fødevarer, der produceres. På den måde får vi et koncept, vi ikke tøver med at betegne som holistisk, idet det rummer så mange facetter fra dyrkning til afsætning kombineret med fokus på biodiversitet, mestring og spiritualitet.
Frøet er nu klar til at blive sået – så håber vi, det falder i god jord og slår det rødder, og forhåbentlig vil vi se de første af Solsikkernes Samlingsgårde blomstre allerede i 2023…